Πρόγραμμα, 4-9 Μαρτίου 2014, το Embros Theater Occupation

work_057.1.1_frida khalo_per_womeninculture_dale_zaccaria_embros_teathre

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014
21:30-00:00
ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Το 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «έτος Εφορίας», κυρίως γιατί οι ανατροπές που έχουν επέλθει στο φορολογικό τοπίο είναι πολλές και σημαντικές. Επειδή, είτε είσαι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ, είτε έχεις Αστική Μη Κερδοσκοπική ή προσπαθείς να κάνεις αυτόνομα δουλειές… με μαθηματική ακρίβεια πάμε όλοι για κλείσιμο με τα νέα φορολογικά μέτρα…Σκεφτήκαμε: NA ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΤΥΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ για τα σωματεία των χορευτών, χορογράφων, ηθοποιών, κουκλοπαιχτών, εικαστικών, κινηματογραφιστών και μουσικών με σκοπό: 1. Να γίνει ενημέρωση από έμπειρο λογιστή (για όλους τους παραπάνω κλάδους) σε σχέση με τα νέα μέτρα… καθώς επίσης και μια ενημέρωση για νέες μορφές επιχειρήσεων (ΙΚΕ, κ.τ.λ.).και 2. Να δούμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία μαζί προκειμένου να μην κλαίμε όλοι μαζί αργότερα…

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014
22:00-23:00
ΑΤΑΞΙΚΗ – ντοκυμανταίρ του Till Better
Μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν στην «ΑΤΑΞΙΚΗ», ένα εγχείρημα στην Αθήνα την εποχή της Μεγάλης Κρίσης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για επιβίωση πολιτική. διάρκεια 40’

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014
21:00-23:00
Οι Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος
παρουσιάζουν το έργο:«Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικου» Του Ντάριο Φο
http://www.youtube.com/watch?v=Lg5V8Caj3eE
Διάρκεια: 110΄
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βιβή Αντωνίου, Σκηνικά – Κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη, Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Μπόκος Μανδέλος, Επιμέλεια video: Πάνος Χριστοδούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστόλης Κόσσυβας. Εμφανίζονται (με αυτή τη σειρά): Αδάμ Δουλγεράκης – Αστυφύλακας, Σπύρος Μπόκος Μανδέλος  – Αστυνόμος, Μπερτότσο Αποστόλης Κόσσυβας – Τρελός, Αλέξανδρος  Αλεξόπουλος – Αστυνόμος Πιζάνι, Κώστας Κατσαρός – Διοικητής, Κέλλυ Καζιάνη – Δημοσιογράφος.

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
Γυναίκα και Εξέγερση / Φρίντα Κάλο Προσεγγίσεις

Οργάνωση εκδήλωσης: bodarch (Πέτρος Πέτρου – Στέλλα Χατζηπαναγιώτου)

Παραφράζοντας τη σκέψη του Αντονέν Αρτώ για το θέατρο θεωρούμε ότι μπορεί να εκφρασθεί ως εξής: ‹‹Ακόμα φαίνεται ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι τέχνες είναι για να καταπιαστούν με τον άνθρωπο και τις επιθυμίες του, στο βαθμό που οι άνθρωποι να συναντιούνται μαγνητικά με το πεπρωμένο τους. Όχι για να υποταγούν σε αυτό αλλά για να αναμετρηθούν μαζί του››. Αντιμέτωποι με την ειμαρμένη.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με σημείο αναφοράς, την ζωή και το έργο της Frida Kahlo θα γίνουν παρουσιάσεις που θα αφορούν σε γυναικεία κινήματα από τις αρχές τους μέχρι τις μέρες μας, ενάντια σε κάθε κυριαρχία έμφυλη, πολιτική ή πολιτισμική. Δύο γεγονότα στάθηκαν σημαδιακά στη ζωή της Frida Kahlo που την έφεραν αντιμέτωπη με την ειμαρμένη: Ένα η επανάσταση στο Μεξικο με την οποία ταύτισε η ίδια την γέννησή της. Δύο η ασθένεια και το ατύχημα που της στοίχισαν την σωματική της ακεραιότητα. Αυτά τα σημάδια αποτυπώθηκαν στον τρόπο ζωής της και στο εικαστικό της έργο. Το εξεγερσιακό της πνέυμα εκφράστηκε μέσα από τις σχέσεις της με την αριστερά, την τέχνη και τον έρωτα. Η πολιτική της δραστηριότητα δημιουργεί πολιτιστικό αγαθό αλλά και η πολιτιστικής της ταυτότητα προκαλεί πολιτική αγωνιστικότητα. Το κοινό σημείο συναντησης ανάμεσα στο πολιτικό και το πολιτιστικό είναι η φύση της ως γυναίκα που υπερασπίζεται όχι μονάχα την ισότητα του φύλου της αλλά και την καθολικότητα της φύσης της, ως ανθρώπινης φύσης και κατ΄επέκταση ως όλης της Φύσης.
Πλήρες Πρόγραμμα:
Παρασκευή 7 Μαρτίου
Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης (επάνω χώρος – φουαγιέ)
17:00-19:00: Amesqua Blanca, Βεργοπούλου Σοφία, Ζαχαρίου Κυβέλη, Θωμαΐδης Χάρης, Καπερνάρου Τζένη, Πέτρου – Χατζηπαναγιώτου, Χρυσοβιτσάνου Αγγέλα (Η έκθεση θα διαρκέσει και τις τρεις μέρες).
Ομιλίες
18:00-22:00: Δημοπούλου Ελένη «Κατάρι – Σίζα» , Θεοδωροπούλου Σοφία «Γυναίκα και εργασία», Καρκαγιάννη Βάσια «Frida Column», Ξυδιάς Βασίλης «Κοινότητα και θηλυκό στοιχείο», Πετινάκη Μαρία «οικοφεμινισμός», Πέτρου- Χατζηπαναγιώτου «Manifesto for an Independent Revolutionary Art», Ρογκάκος Μεγακλής «Τα δάκρυα της Φρίντας» Σάββας Μιχαήλ «Γυναικα και εξέγερση», Σακαρέλη Σοφία «Φρίντα κι Αναρχία», Τζιρτζιλάκη Ελένη «Σαν κορδέλα τυλιγμένη σε βόμβα».
Performances
22:00-23:00: Βέλλιου Μαρία
23:00-00:00: bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)
Σάββατο 8 Μαρτίου
17:00-21:00: Τίτλος ενότητας: Το σώμα μου, μου ανήκει: «Φωνές αντίστασης στην απανταχού πατριαρχία»
Ομιλίες
17:00-19:00: «Φεμινισμός και αναπηρία: ποιες, ποιοι, πότε, τι, γιατί;» Πωλίνα Παπανικολάου, υποψήφια Δρ. Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Γυναικείος σεξουαλικός ακρωτηριασμός…», Nuru Sheikh πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Lauretta Macauley Πρόεδρος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών
«Η διαφορά των φύλων και οι αντιστάσεις των γυναικών», Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος
Βίντεο
18:00-19:00: Τζούντιθ Μπάτλερ «Γυναίκες με αναπηρία» & «Alison Lapper».
19:00-20:00: Προβολή ένα μέρος από το Ντοκυμαντέρ: «Το Μυστικό της Αυγής» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Performance
20:00-21:00: «Δώσε μου το χέρι σου». Συντονίζει η Χαρά Αλεξάκη, Δραματοπαιδαγωγός
Θεατρικό
21:00-22:00: Τατιάνα ΣκανάτοΒιτς και Σταυρούλα Μουσούλη «Φρίδα Κάλο αυτοπροσωπογραφία»
Performance
22:00-23:00: bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)
Μουσική
23:00-00:00: Κλειώ Καραμπελιά «Άρπα συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί».
Κυριακή 9 Μαρτίου
Προβολή ταινίας
17:00-19:00: «Νaturalezza viva», Paul Ledouk(1986)
19:00-22:00: Ανοιχτή συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ
Performance
23:00-00:00: bodarch «Υoukali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννaκού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)I commenti sono chiusi.